Illustratieve voorbeelden van optische illusie gebruikt bij brede voet
Optisch bedrog bij een erg brede voet. De tekeningen laten zien hoe de modellijnen de schoen breder of smaller doen lijken. Het gebruik van lichtere en donkere kleuren kan dit effect nog versterken.
Optisch bedrog bij een brede voet. De leest met de spitse neus is langer dan de leest met de ronde neus. In het algemeen lijkt iets wat langer is smaller. In dit geval echter toont de schoen op de balpartij breder juist doordat de neus zo spits is. Om deze reden verdiend het aanbeveling om bij brede voeten en een niet al te spits neusmodel te kiezen: Het contrast tussen brede bal en spitse neus heeft een nadelig effect op het eindresultaat.
<<< menu arts <<< hoofdmenu <<< taal

Illustratief voorbeeld van optische illusie gebruikt bij een korte voet
Optisch bedrog bij een korte voet. Lijnen in de breedte over het voorblad, of een geheel glad voorblad, doen een schoen korter en breder lijken. Door een model met lijnen in de lengte te kiezen toont de schoen langer.
<<< menu arts <<< hoofdmenu <<< taal

Amputaties
Amputatie door de middenvoet. Schematische weergave van het effect van een sponsrubberen wig in de voorvoet van de prothese. Bij lopen kan de prothese op deze plek buigen waardoor een natuurlijker looppatroon en plooivorming in het voorblad ontstaat .
<<< menu arts <<< hoofdmenu <<< taal meer tekst >>>

Voetmaatverschillen
Voorbeeld van blauwdrukken en schoenen voor iemand met een grote en een kleine voet als gevolg van kinderverlamming.
Op de blauwdrukken is duidelijk te zien het verschil in grootte en de abnormale wijze van belasten van de linker voet, alsmede de overbelaste kopjes van de middenvoetsbeentjes van de rechtervoet en de ontwikkeling van een hallux valgus.

CliŽnt had de gewoonte schoeisel te kopen dat te klein was voor de rechter voet zodat de schoen voor links niet al te los zat.
Zijaanzicht van de schoen voor de te kleine voet: de kunstmatige verlenging werd binnenin op het supplement verwerkt.

Bovenaanzicht van de schoenen: in de linkerschoen werd de modelleringstoegift ingetekend.

Voor een goed slot is het noodzakelijk dat de schoenen hoog op de wreef sluiten en het supplement rond de hiel kuipvormig is. De voorpartij van beide schoenen is even lang. Er is iets lengteverschil in de achterpartij vanwege de kortere achtervoet en het atrofische onderbeen.

<<< menu arts <<< hoofdmenu <<< taal meer tekst >>>

Hakvoet
Hakvoet. Schematische weergave van het effect van het verzinken van de hiel in de hak van de schoen. Zoveel als de hiel dieper in de hak ligt zoveel platter wordt de voorpartij van de uiteindelijke schoen.
<<< menu arts <<< hoofdmenu <<< taal meer tekst >>>

Voorbeeld van een op maat gemaakte enkel-voetorthese
Individueel op maat gemaakte enkel-voetorthese voor een klant voor wie volledige inactiviteit van het enkelgewricht geboden is.
Mediaal en lateraal aanzicht van de leest.
Enkel-voetorthese voordat de leest verwijderd is.
De afbeeldingen tonen de orthese nadat de leest verwijderd is.
De orthese heeft een verstevigde tong (lichtgroen), een verstijfde enkelomsluiting, een supplement dat eenvouding kan worden aangepast (lichtblauw) en een kunstmatige afwikkeling.
Zoals de orthese hier is afgebeeld is hij gereed om gepast te worden. Na het passen en het uitvoeren van nodzakelijke correcties zijn er twee mogelijkheden:

a) de enkel-voetorthese wordt als schoen afgewerkt, schachten, zolen en hakken worden op de orthese gemonteerd

b) de enkel-voetorthese wordt als losse orthese afgewerkt en er wordt een schoen overheen gemaakt.

Beide uitvoeringen hebben voor- en nadelen.
In het eerste geval moet voor elk nieuw paar schoenen een nieuwe orthese worden gemaakt. Voordeel is dat de uiteindelijke schoen slanker en lichter van gewicht is. De schoen is in deze uitvoering gemakkelijker aan te trekken.
In het tweede geval is het eindresultaat logger en zwaarder in gewicht, en het aantrekken van de schoenen is minder comfortabel. Het voordeel betreft de levertijd en de kosten voor een volgend paar. Dan hoeven alleen maar schoenen gemaakt te worden, omdat de orthese opnieuw te gebruiken is.

De laatste afbeelding toont duidelijk aan dat we door gebruik van geavanceerd materiaal de orthese slank kunnen houden.
<<< menu arts <<< hoofdmenu <<< taal