Het aanmeten, de passchoenen en de uiteindelijke orthopedische schoenen.
De klant in de volgende fotoserie -een vrouw uit Mexico- heeft een progressieve ruggenmergziekte die haar beenspieren aantastte. Ze kan niet meer op eigen kracht haar voeten opheffen en ze heeft ze geen controle meer over haar linkerknie vanwege krachtverlies in de quadriceps femoris. Volledig verstijfde, kuithoge laarzen houden haar voeten in de juiste positie en geven haar meer stabiliteit en ze beletten dat de voeten "vallen".

Hoe het aanmeten, het passen en de levering van de orthopedische laarzen verliep, kunt u zien op de foto's.


Het nemen van de maten.
De nog aanwezige spierfunctie - in dit geval de voetheffers - wordt getest.

Het nemen van een voetafdruk.

De voetafdruk.

De voeten worden gemeten op vaste punten. Hier wordt de hielomvangsmaat genomen.

Het afgipsen en het testen van de leest.
De gipsen hulzen, negatieven van de voet, vormen de basis voor de leesten. Een leest is een abstract model van de voet.

Zodra voet en onderbeen zijn ingegipst worden deze geplaatst op een wig met de gewenste hakhoogte en eventuele standscorrecties. Indien mogelijk dient de klant te staan in deze gecorrigeerde positie terwijl het gips uithardt.

Om er zeker van te zijn dat deze gecorrigeerde stand terug komt in de leesten en later in de laarzen worden er standlijnen op de gipshulzen aangebracht. Een lijn over de buitenenkel en het onderbeen, de andere achterlangs over het midden van de kuit en hielbeen. Deze lijnen staan loodrecht op het grondvlak.

Hier ziet u een transparant negatief van de leest waarmee de pasvorm wordt getest.

Dit is een extra stap die alleen in bepaalde situaties wordt toegepast, bijvoorbeeld als er sprake is van een slechte circulatie of gestoorde sensibiliteit. In dergelijke gevallen wil je als schoenmaker het risico van wrijving tot een minimum beperken. Een transparante "passchoen" geeft de benodigde informatie en voorkomt daarmee dat de huid beschadigd raakt.

De basisvoorziening, de test.
Hier wordt de pasvorm gecontroleerd van de prototypes van de laarzen zoals ze ontworpen zijn. Tevens wordt dan uitleg gegeven over het hoe en waarom van alle details. Een prototype is een schoen waarin reeds alles is verwerkt wat nodig is voor een goed looppatroon. In deze fase kan nog van alles veranderd worden als het looppatroon niet naar wens is. De prototypes zijn nog niet afgewerkt met het bovenleer en solide zolen en hakken.

Het proeflopen met de passchoenen.
Om zeker te zijn van de functionaliteit van de prototypes tijdens zijn dagelijkse activiteiten loopt de klant een halve tot een week met deze passchoenen.

De echte schoenen.
De klant koos voor een klassiek model met ringen en haakjes om het aan- en uittrekken te vergemakkelijken. De brede hak geeft voldoende zijwaartse stabiliteit en een slijtvaste antislipzool zorgt ervoor dat de klant niet uitglijdt.

Nieuwe schoenen inwijden.

Klant en orthopedisch schoenmaker bespreken de funcionaliteit en het uiterlijk van de schoenen.

<<< menu [ klant ][ arts ]

<<< hoofd menu

<<< taal